Enkla och snabba saffransscones med färskost och het lingonsylt

Hej!

Första advent till ära vaknade jag upp mer utvilad än på evigheter… Har varit hemma i huset hela helgen och spenderat min tid på stillsamma och mysiga aktiviteter som gett en massa energi, som att träna, promenera, läsa bok, lyssna på podd, baka och bara stirra upp i taket (med Sori och Bellis liggandes tätt intill).

I dag tänkte jag bjussa på ett snabbt, enkelt och ljuvligt recept som passar perfekt så här inför jul – nämligen saffransscones med färskost och het lingonsylt.

Älskar verkligen saffran och pimpar typ allt jag äter med kryddan just nu. Kanske extra mycket eftersom jag snart lämnar Sverige för Afrika där jag både kommer att fira jul och nyår.

Till saffransscones (ca 6-8 stycken) behöver du:

6 dl vetemjöl
0,5 g saffran
3 tsk bakpulver
3 dl mjölk (valfri)
100 g smör
2 krm salt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda samman mjöl, bakpulver, saffran och salt i en bunke.
3. Rör ner smält smör och mjölk och blanda till en smet.
4. Klicka ner lagom mängd smet i muffinsformar eller klicka ut bollar direkt på en bakplåtsklädd form.
5. Grädda i ca 15 minuter – tills dina scones fått yta och fin färg.

Het lingonsylt:

1 1/4 liter lingon
6 dl socker
1-2 cm finhackad röd chili
1,5 dl vatten

Gör så här:

1. Rensa och skölj bären.
2. Finhacka röd chili.
3. Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp i ca 15 minuter.
4. Skumma av sylten (dra med en sked längs kastrullens för att fånga upp skummet som bildas) vilket brukar ta en liten stund.
5. Låt svalna innan du häller upp sylten i glasburkar.
Förvara svalt.

Ha en magisk första advent.

Kram