Veckans helgmeny: 2 lyxiga varianter av goda förrätter – färdiga på 5 minuter

Hej!

I veckans helgmeny (min matsida i dagstidningen Metro varje fredag) bjussar jag på två riktiga favoriter när det kommer till förrätter eller matiga snacks. Syrlig sashimi med wasabikräm och spröda parmesanflarn med löjrom, creme fraiche och löjrom.

Det behöver inte vara svårare än så här och upplevs garanterat lyxigt av gästerna på bjudningen.

Det riktigt vattnas i munnen på mig bara jag ser dessa bilder, haha! Då vet man att det är bra recept.

Till parmesanflarnen behöver du:

300 g parmesan

 

Tillbehör:

1 dl crème fraiche

1 rödlök

Löjrom

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Riv parmesanosten grovt.

3. Placera ut ost i små högar på en bakplåtsklädd form.

4. Platta till ”högarna” något och grädda i ugnen i ca fem minuter – tills de fått fin färg och spröd yta.

5. Låt flarnen svalna helt på plåten.

6. Servera med en klick crème fraiche, finhackad lök och löjrom.

Till sashimin behöver du: 

400 gram salmalax

½ dl sesamfrön

 

Syrlig sojadressing:

1,5 dl japansk soja

2 msk flytande honung

½ pressad lime

1 pressad vitlök

1 krm chiliflakes

 

Wasabikräm:

1 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

1 msk wasabipasta

 

Gör så här:

1. Blanda samman samtliga ingredienser till sojadressingen i en bunke.

2. Blanda sedan ihop alla ingredienser till wasabikrämen i en annan bunke. Ställ dem båda kallt.

3. Skiva samlalaxen i lagom stora skivor och placera lagom mängd – per portion på tallrik.

4. Ringla över sojadressing och strö över sesamfrön.

5. Klicka ut wasabikräm på laxen och servera direkt.

Tips: Servera med inlagd ingefära.

Lycka till och ha en grym helg!

Kram