Smörstekt torsk med inlagda betor, sojabönor och pestodressing

Heej!

Hoppas du kommit in i lite fredagsfeeling och känner dig pepp inför helgen! Det gör verkligen jag, som är på väg till Oslo för att fira bästis Antonia och hennes Eirik som båda fyllt 30! Wieehoo. Tänkte titta in här och bjuda på ett recept inför helgen.

Smörstekt torsk gör sig minst lika bra med en krispig grönsallad och smakrik dressing, som bredvid potatis på tallriken. Den här salladen är lika god och matig som den ser ut, på ett berg av ruccola och spenat, med inlagda polkabetor och stekta sojabönor.

Ringla över en enkel pestodressing, och servera med en klick hemgjord aioli och rostat bröd. MUMS säger jag.

Och vet du att du kan slänga ihop en egen hemgjord supergod aioli, från grunden på tio sekunder? Dvs inte blanda vitlök och färdig majonäs? Det kan du och här nedan berätttar jag hur!

Lax är sedan gammalt supergott i en matig sallad men ofta fastnar vi där. Testa den här smörstekta torsken så kanske hittar du en ny favorit-sallad! Jag älskar den i alla fall.

Nu till aiolin! Skriv upp det här, är nämligen genialiskt.

 

Placera rumsvarmt ägg i mixerskål med 2 dl rapsolja, 1 klyfta vitlök och en skvätt citronsaft/eller annan syra. Sätt i mixern och kör på full effekt ca 10 sekunder. Aiolin är färdig när konsistensen tjocknat.

Jag gör alltid egen aioli då det är så enkelt och SÅ mycket godare än de man köper. Så där har du helgens bästa mathacks! Här kommer receptet på rätten.

 

Smörstekt torsk:

400 g torskfilé

Salt efter smak

 

Gör så här:

1. Salta tinade torskfiléer och låt ligga i 5-10 minuter.

2. Stek i smör i stekpanna, några minuter på varje sida – tills torsken fått fin yta.

Pestodressing

3 msk valfri grön pesto

2 msk olja (typ rapsolja)

2 msk vitvinsvinäger

 

Gör så här:

1. Blanda samman alla ingredienser i en skål.

 

Inlagda polkabetor:

250 g polkabetor

1/2 dl ättiksprit (12 %)

1/2 dl socker

2 dl vatten

 

Gör så här:

1. Tvätta betorna och placera i kastrull. Koka under lock tills de mjuknat.

2. Skiva sedan i tunna skivor.

3. Lägg ner i lagen och låt dra i minst två timmar.

 

Supersnabb aioli:

2 dl rapsolja

1 klyfta vitlök

1 ägg

Lite pressad citron eller vitvinsvinäger (ca 1 tesked)

 

Gör så här:

1. Placera rumsvarmt ägg i mixerskål med övriga ingredienser.

2. Sätt i mixern och kör på full effekt ca 10 – 15 sekunder. Aiolin är färdig när konsistensen tjocknat.

Tips: Aiolin går fint att smaksätta med de kryddor, smaksättare du gillar.

 

Servera salladen:

1. Lägg en näve ruccola och en näve spenat på tallriken.

2. Stek sojabönor och strö över ett generöst lager.

3. Placera ut inlagda polkabetor.

4. Lägg sist på torskfilén och ringla över pestodressingen.

5. Servera med en klick hemgjord aioli och rostat bröd vid sidan.

 

TIPS! Gillar du inte torsk, välj lax istället.

 

Lycka till och ha en superhärlig helg.

Kram